Снимка 1: Източник Интернет
Тази година празникът Сирни
Заговезни (или още известен като Прошка) се пада утре, 17 март 2013г.
Сирни Заговезни е известен и с паленето на
огньове (сиреници) вечерта в неделя.
Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората
вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет
се прескача огъня.
На много места се правят и въртят специални факли
от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите и се прочиства пространството
от всичко прашасало, затлачено и натрупано през зимата.
За да се възродим и ние, и природата за новия
жизнен цикъл:))
Снимка 2: Източник Интернет
Важна част от Сирни заговезни са ястията на специалната вечеря. Приготвят се храни на млечна основа, защото с тях се заговява най-добре преди най-продължителния пост в годината – великденския. Пече се баница със сирене, варят се яйца и се купува бяла халва с ядки. В миналото халвата се е правела с ориз, захар, масло и вода. Счуканият в хаванче ориз се сварявал с всички останали продукти до получаване на гъста каша. Всичко това се изсипва в намаслена тава и се пече. Залива се със захарен сироп и се нарязва на парчета. Днес семействата, които почитат кумовете си на този празник, им носят печено пиле (ако не постят), вино и нещо сладко.
Снимка 3: Източник Интернет
Ритуалът Хамкане (ламкане, ласкане)
След празничната вечеря на
Сирни заговезни на червен вълнен конец се връзва парче бяла халва или сварено,
обелено яйце (в миналото са връзвали и сирене или въглен) и се
"хамка". Това е последното ритуално хапване на блажна храна. Целта е
само с уста, без ръце, да се улови парчето халва. Който го направи пръв, ще
бъде здрав през цялата година. Ако пък само докосне вързаната халва или яйце,
зъбите му ще бъдат бели и здрави.Черупките от яйцата, изядени на Сирни заговезни, се хвърлят на пътя, за да снасят кокошките повече яйца. Червеният конец се поставя пред икона, заравя се в градината или се пали и по начина, по който гори, се гадае каква ще бъде годината. Ако гори буйно, ще е плодородна, ако едва тлее – ще е изпълнена с трудности.
Няма коментари:
Публикуване на коментар